CARA-CARA PEMILIHAN BAKA KAMBING YANG BAIK

Oleh kerana tujuan kita memelihara kambing adalah untuk mendapatkan hasil yang lumayan maka perlulah kita memelihara kambing dari baka-baka yang baik. Kita perlu memilih kambing yang mempunyai sifat-sifat yang dikehendaki. Adalah dimaklumkan bahawa kambing tidak akan mempunyai kesemua sifat-sifat ini tetapi apabila memilih hendaklah dipastikan yang kambing itu mempunyai seberapa banyak yang boleh sifat-sifat yang dikehendaki.

Pemilihan baka boleh dibuat berasaskan beberapa ukuran seperti:

i. Baka dan keturuanan
ii. Bentuk badan atau konformasi:
a.Teknik pengamatan
b. Teknik perabaan
c. Teknik berdasarkan penilaian (pemberian markah).

 

3.1 Cara Pemilihan Baka dan Keturunan

Pemilihan cara baka dan keturunan ini memerlukan catatan rekod mengenai prestasi induk kambing tersebut. Pemilihan cara begini adalah sukar kerana kebiasaan catatan tidak dibuat dengan sepenuhnya.

 

Di antara butiran yang perlu di dalam pemilihan cara begitu adalah:

i. Berat semasa dilahirkan adalah tinggi
ii. Kenaikan berat badan yang cepat
iii. Berat badan semasa 1 tahun
iv. Keluaran susu yang banyak
v. Jarak kelahiran yang rapat.

 

Cara Pemilihan Konformasi Badan

Cara-cara Pengamatan





 


 


Sifat

Jantan

Betina

Warna

Warna bebeza mengikut jenis baka

Sama

Kulit dan bulu

Lembut, pendek dan berkilat,
tiada kulit berlebihan atau berlipat di
bawah dagu dan tengkuk

Lembut, pendek, licin dan berkilat tidak kusut

Saiz

Besar dan berat badan lebih dari 25 kg (had minima berbeza mengikut baka)

Sedang atau besar tidak kurang 20 kg (had minima berbeza mengikut baka)

 

 

 

Kepala

Sederhana, bertanduk atau tidak bertanduk; mata bersinar; dagu sama rata

Panjang dan sederhana, bersih, tiada ketul-ketul daging yang berlebihan

Leher dan bahu

Tidak panjang; berdaging pejal

Leher jinjang; bahu kecil dan sempit

Dada

Bidang dan gempal menunjukkan kekuatan

Sederhana

Rangka

Bulat dan sama besar; tulang rangka sama jarak menunjukkan paru-paru yang baik

Rangka dada lebar dan sama jarak supaya badan nampak bulat. Perut jangan menonjol ke bahagian dada

Badan

Gempal, panjang besar dan lurus

Badan tegap menurun ke hadapan dari perut ke bahu depan

Bahagian belakang

Lurus, tegap, lebar dan berdaging penuh

Lurus, tegap dan lebar terutama di bahagian “rump” dan punggung. “Rump” menurun sedikit tidak terlalu mencuram

Kaki hadapan

Lurus, tegap dan teguh; keduanya selari

Lurus, kuat, tulangnya baik dan teguh. Keduanya selari

Kaki belakang

Tegap dan kukuh. Keduanya selari apabila berdiri tegak. Bila berjalan tidak mengarah keluar (meraut). Pastern tidak jatuh dan jari mengadap ke hadapan. Peha lebar dan besar

Lurus, tegap dan mengadap ke hadapan selari jika dilihat dari belakang; “Hock” pendek sedikit; “Pastern” pendek dan tidak terjatuh

Tapak kaki

Rata di bawah, memboleh kambing berdiri tegap dan melangkah dengan baik. Kuku pendek dan menghala ke hadapan

Rata di bawa memboleh kambing berdiri tegap dan melangkah dengan baik. Kuku pendek dan sama rata

Buah zakar dan zakar

Zakarnya baik dan boleh dikeluarkan dan masuk dengan baik; dua buah zakar yang sama besar tergantung dengan baik dan tidak terlalu labuh

Rata di bawah memboleh kambing berdiri tegap dan melangkah dengan baik. Kuku pendek dan sama rata

Tetek dan puting susu

 

Teteknya besar dan tergantung dengan baik dan tidak meleret. Kulitnya lembut dan licin. Pembuluh susu nyata tetapi tidak terketul-ketul. Dua puting yang sederhana dan menghala ke hadapan dan terletak dengan baik

Tabiat

Cergas, garang serta gagah

Cergas

Kesihatan

Sihat

Sihat

 


Cara Perabaan

Cara perabaan adalah perlu apabila kambing yang bakal dipilih itu adalah dari jenis yang mempunyai bulu yang panjang. Ini adalah untuk menentukan kepadatan isi yang mungkin diselubungi oleh bulu atau memastikan tiada sebarang kecacatan.

Teknik Berdasarkan Penilaian

Penggunaan cara ini belum begitu meluas di negara kita. Nilaian gred diberikan kepada setiap bahagian fizikal badan.

 

 

 

Nilai Tertinggi

Bahagian Tubuh Yang Dinilai

Betina

Jantan

 

5

7

A. KEPALA
Bentuk, mata, hidung, tanduk, telinga

3
15
10
3
15

4
15
15
5
12

B. BADAN
1. Leher dan bahu
2. Dada, lebar dan dalamnya
3. Punggung dan pinggang
4. Perut
5. Kaki dan tangan

20

22

C. ANNGOTA
1. Sikap, kekuatan, besarnya persendian dan pergerakannya

5

18

6

6

D. AMBING/SKROTUM
1. Kulit dan rambut dengan nilai 3 bagi
ambing/skrotum yang berambut
panjang
2. Ambing urat darah, puting susu bagi
betina, skrotum bagi jantan

6

8

E. PENGAMBILAN SECARA UMUM
Keseimbangan di antara bahagian
tubuh

 

 

F. KEISTIMEWAAN

100

100

JUMLAH

 

 

 

RINGKASAN

Sebelum membeli atau memilih kambing untuk baka, penilaian mestilah dibuat terlebih dahulu. Penilaian ini perlu dibuat terhadap kambing bagi mendapatkan ciri-ciri yang baik. Ianya boleh dinilai melalui konformasi atau keturunan. Kambing yang telah dinilaikan digunakan untuk

Published in: on September 21, 2007 at 3:40 am  Tinggalkan Komen  

The URI to TrackBack this entry is: https://moneystar.wordpress.com/2007/09/21/cara-cara-pemilihan-baka-kambing-yang-baik/trackback/

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: